Så här putsar du fönster

Det är inte helt enkelt att putsa fönster, det vet alla som provat på. Det krävs en viss teknik och bra redskap för att få ett lyckat resultat. Om du vill prova på så berättar vi gärna hur vi gör för att få fönstren så där gnistrande rena. Så här putsar du fönster för bästa resultat:

Börja med att skaffa de nödvändiga verktygen, såsom en fönsterskrapa, en fönsterputs, en hink med varmt vatten, en svamp eller en mjuk trasa, och en ren och torr trasa eller tidning för att torka av fönstren. Det finns numera mer avancerade fönsterputs verktyg som kombinerar de olika verktygen i ett och samma för att underlätta processen. Innan du börjar putsa fönstren är det bra att ta bort all synlig smuts och damm. Du kan använda en dammtrasa eller en dammsugare för att rengöra fönsterbågen och eventuella ramar.

Fyll din hink med varmt vatten och tillsätt några droppar fönsterputsmedel. Var noga med att följa instruktionerna på putsmedlets förpackning för rätt blandningsförhållanden. Doppa svampen eller trasan i rengöringslösningen och pressa ut överflödigt vatten. Applicera lösningen på fönsterrutorna och arbeta i sektioner, från toppen av fönstret till botten.

Efter att du har applicerat rengöringslösningen kan du använda fönsterskrapan för att ta bort vattnet och rengöringsmedlet från glaset. Börja vid ena sidan och arbeta dig neråt i en jämn rörelse. Torka av bladet på skrapan med en ren trasa efter varje drag. Efter att du har skrapat fönstret, använd en ren och torr trasa eller tidning för att torka av eventuella återstående vattenstreck och för att polera fönstret. Arbeta från toppen av fönstret till botten och se till att få bort eventuella fläckar eller smuts.  Om dina fönster är särskilt smutsiga kan det vara nödvändigt att upprepa stegen ovan för att få dem helt rena och klara.

Kom ihåg att vara försiktig när du arbetar med fönster och undvik att använda skrapan på glas med sprickor eller skador. Var även försiktig med stegar och använda rätt skyddsutrustning om du behöver nå högre fönster. Genom att följa dessa steg noggrant bör du kunna putsa dina fönster och få dem att se klara och rena ut.

« Tillbaka