Kvalster – vad är det?

Kvalster är mikroskopiskt små spindeldjur som kan förekomma i sängkläder, särskilt områden som sängmadrasser, kuddar och täcken. De vanligaste kvalstren som finns i sängkläder är dammkvalster. Dessa äter huvudsakligen av de döda hudceller som människor och husdjur släpper ifrån sig och de trivs i miljöer med hög luftfuktighet.

Kvalsterallergi är vanligt och kan orsaka olika symtom hos vissa människor, inklusive nästäppa, hosta, nysningar och rinnsnuva. För att minska risken för kvalster i sängkläder och lindra allergiska reaktioner är det bra att tvätta sängkläder regelbundet. Tvätta i varmt vatten (minst 60 grader Celsius) varje vecka för att döda kvalster och ta bort deras avföring.

Det finns också särskilda överdrag för madrasser, kuddar och täcken kan hjälpa till att förhindra kvalster från att komma i kontakt med din hud och andas ut allergener. Kvalster trivs i fuktiga miljöer. Se till att hålla en låg luftfuktighet i sovrummet så att de inte har det mysigt där bland täcken och kuddar.

Det viktigaste du kan göra är att byta sängkläder ofta och städa ordentligt. Dammsug och torka av ytor i sovrummet regelbundet för att ta bort damm och allergener. Vi på Skinande Hem hjälper gärna till med att hålla rent och kvalsterfritt hos dig, läs om vår hemstädning här.

 

« Tillbaka