Egen fönsterputs – En miljövänlig och ekonomisk lösning

Att hålla fönstren rena är avgörande för att hålla ett hem eller kontor fräscht och ljust. Medan det finns ett brett utbud av kommersiella fönsterputsprodukter tillgängliga på marknaden, kan de vara dyra och innehålla kemikalier som inte är hållbara för miljön eller hälsosamma för oss att andas in. En utmärkt alternativ är att tillverka din egen fönsterputs hemma med enkla och naturliga ingredienser. Detta inte bara minskar din miljöpåverkan utan är också en mer ekonomisk lösning. Behöver du hjälp med fönsterputsningen finns Skinande Hem här för dig.

Varför göra egen fönsterputs?

 1. Miljövänlig: Genom att använda naturliga ingredienser undviker du kemikalier som kan vara skadliga för miljön när de sköljs ut i avloppet. Dessutom minskar du användningen av plastförpackningar som vanligtvis följer med kommersiella rengöringsprodukter.
 2. Ekonomisk: Hemmagjord fönsterputs är betydligt billigare än de kommersiella alternativen. De huvudsakliga ingredienserna är vanligtvis saker som vinäger, vatten och ibland lite diskmedel, vilket är billigare och oftast redan finns i ditt hushåll.
 3. Hälsosam för användaren: Genom att undvika starka kemikalier minskar du risken för allergiska reaktioner och irritationer. Dessutom är doften av naturliga ingredienser som vinäger och citron friskare och mindre överväldigande än de konstgjorda dofterna i många kommersiella rengöringsprodukter.

Recept för hemmagjord fönsterputs

Blanda ingredienserna i en sprayflaska och skaka ordentligt för att blanda dem väl.

Grundrecept:

 • 1 del vitvinsvinäger
 • 1 del vatten
 • Eventuellt några droppar diskmedel (för att hjälpa till med att bryta ner fett och smuts)

För en citrusdoftande fönsterputs:

 • 1 del vatten
 • 1 del färskpressad citronsaft
 • Några droppar eterisk olja från citron eller apelsin (för extra doft)

För en kristallklar finish:

 • 2 delar vatten
 • ½ del vitvinsvinäger
 • ½ del isopropylalkohol

Så här använder du din hemmagjorda fönsterputs:

 1. Förbered ytan: Se till att dina fönster är dammfria innan du börjar rengöra dem för att undvika att skapa smutsiga ränder.
 2. Applicera lösningen: Spraya din hemmagjorda fönsterputs på fönsterrutan jämnt.
 3. Torka av: Använd en ren mikrofiberduk eller tidningspapper för att torka av ytan i långa jämna drag. Det är viktigt att undvika att använda pappershanddukar eftersom de kan lämna fibrer på fönsterrutan.
 4. Efterbehandling: Om det finns envisa fläckar, använd en ren trasa fuktad med lite av din fönsterputs för att gnugga bort dem.
 5. Putsa ramen: Glöm inte att torka av fönsterramen och fönsterblecket med en annan ren trasa för att få hela fönstret att se skinande rent ut.

Att göra din egen fönsterputs är inte bara enkelt och kostnadseffektivt, det är också bra för både din hälsa och miljön. Med dessa enkla recept och steg kan du njuta av kristallklara fönster. Så nästa gång dina fönster behöver en uppfräschning, ge hemmagjord fönsterputs ett försök!

« Tillbaka