Dags att damma av hemma?

Nu när det varit mycket pollen i luften kan det vara skönt att damma av och få bort det. Det kan vara en utmaning att ta tag i, det tar ju ändå lite tid och kräver en del ansträngning men ett rent och fräscht hem känns ju så mycket bättre. Om du känner att du inte riktigt har tid och lust att göra detta själv så hjälper vi på Skinande Hem gärna till. Läs mer om vår hemstädning här.

Skaffa en ren och mjuk dammtrasa, en dammtrasa med förlängningshandtag eller en dammtrasa för att nå högre platser, en fjäderduster eller en dammsugare med dammhanteringsfunktion om det är tillgängligt. Börja med att damma de högsta ytor i rummet, till exempel takfläktar, lampor eller höga hyllor. Arbeta dig sedan neråt till lägre ytor som möbler, bord, skåp och slutligen golvet.

När du dammtorkar ytor som möbler, använd en mjuk dammtrasa och torka horisontellt istället för att bara svepa av dammet. Detta hjälper till att fånga upp dammet istället för att sprida det runt i rummet.  Glöm inte att damma mindre detaljer som bildramar, lampskärmar, elektronik, prydnadsföremål och andra dekorationer. Använd en fjäderduster eller en mindre dammtrasa för att komma åt svåråtkomliga områden eller smalare ytor.

Ta dig tid att damma svåråtkomliga platser som fönsterkarmar, ventilationsspalt, räcken, dörrkarmar och lister. Du kan använda en dammtrasa med förlängningshandtag eller en smalare dammtrasa för att nå dessa områden. För att ta bort damm från mattor, klädsel och gardiner, använd en dammsugare med rätt tillbehör. Använd en möbelborste eller en mjuk borste för att dammsuga ytor utan att orsaka skador.

För att undvika att sprida dammet runt, se till att tvätta dammtrasan regelbundet eller använd engångsdammtrasor. En smutsig dammtrasa kan orsaka att dammet sprids på de ytor du försöker rengöra. Om din dammsugare har en dammhanteringsfunktion, se till att använda den för att effektivt fånga upp damm och allergener och minska spridningen av dem.

Genom att följa dessa steg och damma ditt hem regelbundet kan du hålla det fritt från damm och allergener. Kom ihåg att anpassa din rengöringsrutin efter behov och se till att du arbetar noggrant för att få bästa resultat.

« Tillbaka